Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skup projekt

Željko Jovanović obišao budući koprivnički sveučilišni Kampus

jovanović
Marijan Susenj/PIXSELL
15.05.2013.
u 13:51

Koprivnička gradonačelnica otkrila da pripremaju natječaje koji će ići za dvorane u kojima će se odvijati nastava, a kasnije za rektorat, amfiteatar i sve ostalo

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je obišao prostor budućeg koprivničkog sveučilišnog Kampusa i dječji vrtić Crvenkapica.

- Prioritet ove Vlade je ulaganje u obrazovanje zato što smatramo da je to jedini pravi put koji će omogućiti da Hrvatska bude konkurentna. Europska unija traži da naš razvoj bude pametan, održiv i uključiv. Ovaj projekt koji se u Koprivnici razvija pokazuje upravo ta dva smjera. Jedno je ulaganje u znanje, a drugo istovremeno čuvanje ekologije i ekološka osvještenost i svi projekti koji idu u tom smjeru će dobiti podršku Europske unije. Osim toga što Koprivnica izdvaja 27 milijuna kuna na uređenje ovog Kampusa, što će dobiti i podršku ministarstva znanosti, sigurno će svojom kvalitetom i pripremom projekata moći povući dio sredstava Europske unije, što je ono što mi u suradnji s Koprivnicom želimo ostvariti – istaknuo je ministar i naglasio:

- U Koprivnici, a u ovom slučaju i Varaždinu, pokazalo se ono što nama često nedostaje. To je inovativnost, poduzetništvo i znanje. Povezivanjem Veleučilišta u Varaždinu i Medijskog sveučilišta u Koprivnici sjajan je put da oba grada postanu sveučilišni gradovi i da ova regija, koja broji 500.000 stanovnika, dobije vrh piramide u sustavu odgoja i obrazovanja, a to je sveučilište.

Jovanović je komentirao i privremenu dopusnicu koju ima Medijsko sveučilište.

- Kao što znate, do 2014. godine vrijede aktualne dopusnice i do tada se moraju osigurati svi oni uvjeti koji su potrebni za akreditaciju. Sada su tu i dodatni uvjeti, pošto za sveučilište nije dovoljno imati kvalitetnu nastavu, nego treba raditi na istraživačkom radu. Želimo razvijati sveučilište u kojem se uči kroz istraživanje. Prema mojim informacijama, ide se u dobrom smjeru i uvjeren sam da do trenutka kada to moraju, da će uvjeti biti i ispunjeni i sveučilište sa sjedištem u Koprivnici i Varaždinu će moći raditi neometano – rekao je ministar.

Koprivnička gradonačelnica otkrila da trenutačno pripremaju natječaje koji će ići za dvorane u kojima će se odvijati nastava, a kasnije za rektorat, amfiteatar i sve ostalo.

- Vodit će se računa o energetskoj učinkovitosti. Znate i sami da je Koprivnica jedan od prvih gradova koji je ušao u projekte energetske učinkovitosti. Odlučili smo da gdje je Grad investitor kod rekonstrukcije zgrada možemo postići B maksimum, to smo vidjeli i kod vrtića u Kampusu, a gdje možemo ići na više, ići ćemo, a to je A ili A+ kod izgradnje novih objekata. U Kampusu ćemo vidjeti da li ćemo uspjeti loviti A i zato nije natječaj izašao – kazala je Vesna Želježnjak. Kada će upisne kvote na fakultete, ali i srednje škole biti u skladu s potrebama tržišta? Imamo puno pravnika, pravosuđe nam kiksa, imamo puno ekonomista, znamo kakvo nam je gospodarstvo. Bilo je to još jedno novinarsko pitanje za ministra Jovanovića.

- Krenuli smo u tijesnu suradnju s ministarstvom gospodarstva, ministarstva rada, ministarstva poduzetništva i s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, a zajedno s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom pokušavamo učiniti puno jaču vezu između obrazovanja i tržišta rada i ukazati na potrebu da školujemo našu djecu za posao, a ne za Zavode za zapošljavanje. Istovremeno, jedan od velikih poticaja je i potpuno izmijenjeno 25 strukovnih kurikuluma koji su izgrađeni u suradnji s gospodarstvenicima, poslodavcima i koji omogućuju da djeca nakon završetka školovanja dobiju odmah posao – istaknuo je ministar i nastavio:

- Što se tiče akademske zajdenice, znate da postoji autonomija, međutim, kroz programske ugovore stimuliramo upisivanje većeg broja studenata na biomedicinske, biotehnološke i tehničke znanosti, a smanjivanje kvota u području društveno-humanističke znanosti. Na taj način, kroz dodatnu stimulaciju, kroz glavarine, osiguravamo da oni koji učine taj pomak, dobiju i više novca i onda mogu raditi kvalitetnije. To je dugotrajan proces, ali čini mi se da ovo što smo započeli će donijeti uskoro rezultate – poručio je Jovanović.

>>Jovanović: Sportska inspekcija kreće s represivnim mjerama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije